A warm & welcoming place to enjoy your holiday to the fullest...
Welkom » Andalusië » Costa Tropical » Salobreña

Salobreña

Salobreña is een onbedorven Spaans dorp, uniek gelegen op een heuvel aan de vlakke kust, dat wordt omgeven door talrijke suikerrietvelden en heeft twee gezichten. Enerzijds is er het charmante ommuurde middeleeuws stadsgedeelte met op de top een prachtige 13de eeuwse Moorse burcht, het zg Alcazaba. Het is oorspronkelijk Phoenicisch, maar herbouwd door Romeinen en later door Moren, afgelopen jaren stevig gerenoveerd en vooral in het donker met zijn verlichting een attractie. Het biedt een mooi uitzicht aan de ene kant op de Middelandse zee en aan de andere kant op de Sierra Nevada. In het oude centrum van Salobreña is nog het zg. 'Albaycín', wat vlakbij het kasteel overgebleven is van de oude Moorse wijk. Anderzijds is er het huidige Salobreña dat de toeristen wil verwennen. Aan de voet van de heuvel, op een uitgestrekt, vlak land dat naar de kustlijn loopt is in de afgelopen vijftig jaar het nieuwe dorp gebouwd. Het wordt voornamelijk bezocht door Spaanse toeristen.

 

                     

 

Behalve het Albaycín, dat panoramische zichten biedt vanaf een hoogte van een hoogte van zo'n 100 meter, zijn er in Salobreña twee andere typische wijken: 'El Brocal', met mooie gevels en steegjes, en 'La Fuente', bestaande uit witte huisjes met patios vol met bloemen. Maar eigenlijk het hele oude dorp is wel een bezoek waard. Het bewaart dan ook een typische Moorse sfeer, vergelijkbaar met dorpjes in het tegenoverliggende Marroko.

Verder heb je er de zestiende eeuwse kerk van La Vírgen del Rosario, vlakbij het kasteel, met mudéjar-invloeden en kostbare Mariabeelden uit de 16de en 18de eeuw, en het eerdergenoemde 'Peñón', waarvandaan een boulevard richting het nabijgelegen Motril leidt, langs kassen, waar groenten en fruit worden geteelt.  In de 19de eeuw vond de suikerrietteelt in Salobreña zijn hoogtepunt, vooral dankzij uit Cuba overgewaaide technieken voor de suikerindustrie. In de 20ste eeuw leefde de suikerindustrie opnieuw op. Slechts enkele jaren geleden sloot de laatste suikerfabriek definitief zijn deuren. De oude 19de eeuwse suikerfabriek in de modernere wijk 'La Caleta', met een museum, is zeer zeker ook een bezoek waard.